Bratislava 12. júna (TK KBS) Aké sú obľúbené jedlá pápežov Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka? Predstavuje to knižná novinka Vydavateľstva Don Bosco Vatikánska kuchárka. Na Slovensku ju prišiel predstaviť jej autor David Geisser, bývalý člen Švajčiarskej gardy, ktorá okrem iného stráži Svätého Otca i Apoštolský palác vo Vatikáne. Švajčiar v knihe predstavuje to najlepšie z vatikánskej kuchyne. Ide o recepty rôznej náročnosti, ktoré zahŕňajú nielen jednoduché jedlá, ale aj majstrovské kúsky, pripravované pri sviatočných príležitostiach. Približuje aj recepty významných osobností Vatikánu a jednotlivých dôstojníkov Švajčiarskej gardy. Osobitne je tiež predstavený všedný deň člena Švajčiarskej gardy, vybrané reštaurácie v Ríme, ktoré naštevujú členovia gardy a zaujímavosti o samotnej garde. David Geisser knihu napísal po ukončení dvojročnej služby vo Vatikáne, posledné tri roky pôsobí opäť vo Švajčiarsku, kde má vlastné kuchárske štúdio i vlastný kanál. Geisserov otec bol tiež jej členom, dokonca bol jedným z dvoch gardistov, ktorí v roku 1981 premohli atentátnika Aliho Agcu strieľajúceho na Jána Pavla II."Vo svojom živote som mal veľa šťastia. Keď som mal 17 rokov, napísal som svoju prvú kuchársku knihu, ktorá sa stalo vo Švajčiarsku bestsellerom, potom to pokračovalo ďalej," povedal dnes novinárom autor knižnej novinky. Potom, ako sa vyučil za kuchára, napísal ďalšiu kuchársku knihu. Po absolvovaní základnej vojenskej služby, ktorá je vo Švajčiarsku povinná, bolo jeho snom uchádzať o členstvo v Švajčiarskej garde. Pripomenul, že existujú rôzne požiadavky, ktoré musí člen gardy splniť. Niektoré, ako je napríklad vzdelanie, šport či bezúhonnosť, je možné ovplyvniť. A potom sú veci, ktoré sa nedajú ovplyvniť, napríklad, že to musí byť švajčiarsky občan alebo musí dosiahnuť určitú vyšku. Dodal, že vo finálnom rozhovore sa ho veliteľ v Ríme spýtal, prečo chce do gardy vstúpiť, keď vo Švajčiarsku môže mať dobrú kariéru. "A ja so mu odpovedal, že pre mňa nie je tým najdôležitejším kariéra, ale to, aby som si splnil svoje sny. A toho potešilo, a spýtal sa ma, či by som bol ochotný napísať takúto knihu, takúto kuchárku v rámci pôsobenia vo Švajčiarskej garde," uviedol David, ktorý v garde pôsobil dva roky. Dodal, že v nej zažil také veci a "nabodudol také skúsenosti", ktoré ovplynili celý jeho život.
Rodák z Zürichu pôsobil v službách Svätého Otca v rokoch 2013 až 2015. Talentovaný kuchár, ktorého švajčiarsky denník Tagesanzeiger prirovnáva k svetoznámemu Jamiemu Oliverovi, v Bratislave predstavil zástupcom médií seba i knižnú novinku Vatikánska kuchárka. "V úzkom kontakte s pápežom Františkom i Benediktom sme recepty spísali, niektoré som trochu preformoval. Jána Pavla II. som osobne nezažil, ale mal som tam priateľov, ktorí vedeli, ako sa stravoval a zachytili niektoré recepty," poznamenal autor publikácie, býval člen Švajčiarskej gardy, ktorým vo Vatikáne varia poľské rehoľné sestry. Vatikánska kuchárka ponúka i pomerne jednoduché recepty, ktoré si nevyžadujú príliš veľa surovín a času na prípravu. "Všetky ingrediencie by mali byť dostupné aj tu na Slovensku," dodal Geisser. Ako člen Švajčiarskej gardy mal možnosť dostať sa do blízkosti viacerých osobností politického či spoločenského života. "Každý deň navštívi Vatikán desať až 12 veľvyslancov," hovorí mladý muž, ktorý po boku pápeža videl celý svet. Absolvoval návštevu u Obamu, Putina, dvakrát u A. Merkelovej, navštívil britskú kráľovnú či bývalého generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.
Knižná novinka vyšla v nemeckom, talianskom, francúzskom, anglickom a španielskom jazyku. V slovenskom jazyku ich prináša Vydavateľstvo Don Bosco. „Sme veľmi radi, že David prijal našu ponuku prísť na Slovensko. Kuchárskych kníh vychádza aj na Slovensku veľmi veľa, ale kuchárska kniha s receptami z Vatikánu doteraz nevyšla ani jedna," hovorí riaditeľ Vydavateľstva Don Bosco Ján Miško. "Samotná kniha vyzerá príťažlivo a okrem receptov obsahuje aj exkluzívne fotografie zo zákulisia Vatikánu a legendy viažuce sa k Švajčiarskej garde od čias Michelangela až po súčasnosť. Recepty rôznej náročnosti zahŕňajú jednoduché jedlá, ale aj majstrovské kúsky. Na počesť posledných troch pápežov Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka v nej nechýbajú ani ich obľúbené jedlá z Poľska, Bavorska či Argentíny,“ dodal Ján Miško. Knihu je možné objednať si TU. Verejnosť Dávida Geissera môže spoznať dnes o 18:00 h vo Flag Ship Restaurant v Bratislave a v stredu 13. júna o 18:00 h v kníhkupectve Martinus.
Myšlienka vytvorenia stáleho a vycvičeného útvaru zo švajčiarskych vojakov, ktorí by podliehali priamo Svätej stolici a chránili by pápeža, bola zrealizovaná 22. januára 1506, kedy prvých 150 švajčiarskych vojakov dorazilo do Ríma, kde im pápež Július II. udelil slávnostné požehnanie. Tradičný ceremoniál sľubu nových regrútov sa koná každoročne 6. mája – na uctenie pamiatky obetí 147 členov švajčiarskych gárd v roku 1527, kedy zahynuli – vrátane veliteľa Kaspara Roeista – pri obrane Klementa VII. V Anjelskom hrade sa ich vtedy – spoločne s pápežom – zachránilo iba 42. Od roku 1971 je ochrana apoštolského paláca zverená výlučne švajčiarskej garde. Švajčiarska garda, ktorá doteraz oblieka uniformu vo farbách rodu Mediciovcov (modrú, žltú a červenú), pokračuje v mnohostoročnej službe ochrany osoby pápeža pri verejných slávnostiach, stráži Apoštolský palác a vonkajšie brány Vatikánu. Riadna služba jej členov trvá dva roky s možnosťou predĺženia.